Alt om 3G internet og bredbånd i Danmark

Det mobile bredbånd i Danmark er etableret af 4 store mobiludbydere. Det er Telia, Telenor, TDC og Hi3g (3 mobil). De har hvert deres eget net af 3G master fordelt over hele Danmark.

Hvert mobilnet er opbygget af en masse master, som sender og modtager data trådløst. Når masterne modtager data fra en bruger, sendes trafikken (data signalet) videre ned til jorden og ud på det almindelige kablede internet.
Og omvendt, når masten sender data, modtages dataene af et 3G modem ude hos en bruger, der så får den ind på sin pc, tablet eller mobiltelefon.

Et eksempel:

Du besøger Ekstrabladets hjemmeside for at læse nyheder

Du klikker på 3g mobilt bredbånd iconet og indtaster din kode. Nu etablerer dit usb modem forbindelse til din udbydres nærmeste mast og herefter ned til det jordbaserede internet, hvor der bedes om at se ekstrabladets hjemmeside. Der skabes kontakt til hjemmesiden og den sender alt data du skal bruge for at se den. Det er f.eks alle billederne på forsiden og alle artiklerne. Alt sammen sendes via internettet ud til din udbyderes mast, der laver det trådløst og sender det til dit usb modem via radiobølger.
Du sender altså en lille smule data, når du beder om hjemmesiden og modtager meget data fra hjemmesiden, så du kan læse den.
Ekstrabladet er jo en meget stor hjemmeside og du har derfor nu brugt ca. 3 MB.

Hvad er 3G dækning i Danmark

Det smarte ved 3G

Det mest geniale, er naturligvis, at der ikke skal bruges kabler og det fungerer stort set i hele Danmark. Sålænge der er et godt signal, kan du surfe problemfrit ohg næsten ligeså hurtigt og stabilt som du kender det fra almindeligt internet.

Du kan tage iinternettet med rundt i landet uden at betale ekstra. F.eks kan du spare en installation af internet i sommerhuset, på båden – eller bare være uafhængig af andres internet, når du rejser på ferie rundt i DK.

Du skal være opmærksom på

De 4 teleselskaber som har opbygget et net af master i DK, har gjort det på 4 vidt forskellige måder.
Det medfører at deres mastenet er forskellige og giver forskellige styrker 3G signal rundt omkring i landet.
Ét selskab har måske fuld styrke på signalet i hele Horsens og et andet har måske næsten ingen styrke i Horsens.

Du skal være opmærksom på, at 3 G signalet er forskelligt alt efter hvor i landet du bor og alt efter hvilket selskab du vælger som leverandør.

3G Dækning = kvalitet af internetoplevelse

Dækning er et andet ord for mobilt bredbånd kvalitet.
På de 4 mobiludbyders hjermmesider, kan du finde såkaldte ”Kort over dækningt” som viser deres mastestyrker i hele Danmark og dermed den forventede muligt internetkvalitet

Du vil da hurtigt kunne se, om du har mulighed for at få en god internetkvalitet i dit lokalområde.

Et fælles sted du kan tjekke, hvor mange master som er monteret i dit nærområde er på IT -og Telestyrelsens værktøj, som hedder www.Mastedatabasen.dk (det er gratis at bruge)
Du kan se en gratis videoguide til brug af værktøjet, her på sitet, klik er: Mastedatabasen og dækning

Hvorfor er 3G masternes styrke vigtig?

Masternes styrke er yderst vigtigt. Masterne kan sende og modtage data meget hurtigt, hvis du står tæt på dem. Befinder du dig et godt stykke fra masten er signalet fra masten svagere og derfor kan de ikke modtage eller sende data til dig så hurtigt. Den oplevede internetkvalitet er dårligere.

Det vil med andre ord betyde, at du får en dårligere oplevelse ( det er langsomt, slukker selv osv), hvis der er dårligt dækning, netop der hvor du bor.

Bor du i landzonen udenfor en større by, skal du være ekstra opmærksom på hvilken udbyder du vælger og hvor kraftige master denne har.

Der opleves ofte problemer tæt på høj skov, i dale og tæt på eller i beton byggeri.

Vi har samlet lidt sammen fra internettet om forbedring af signal på mobilt bredbånd – læs her.

Antallet af 3G master er også vigtigt

Masterne kan kun klare en bestemt mængde trafik. Derfor skal du være med til at dele med andre. Man kan sige det sådan, er du alene på en mast, ja så er det kun mastens sendestyrke der afgør, om du får hurtigt eller langsomt internet.
Skal du dele med mange andre, kan du opleve hastigheen åp internettet svinger, alt efter hvor mange andre, der er koblet på samme mast.

Vælger du et selskab, der benytter et netværk men få antal master i området, er sandsynligheden for, at du hele tiden oplever hastighedsudsving meget større.

Teoretisk hastighed og oplevet hastighed i praksis

De hastighederl som udbyderne angiver, er oftenoget anderledes end dem man oplever i praksis.
Når udbyderen opgiver 32 Mbit/s internethastighed, betyder det, at du under de mest gunstige forhold vil kunne opnå denne hastighed.
I praksis vil du opleve langt mindre hastighed -og des længere fra nærmeste mast, des langsommere,

Der er mange der ikke kendr til den del og derfor føler sig snydt, når de har betalt for 32 mbit og kun oplever 5 mbit – men sådan er det i praksis.

Priser på 3G og 4G i Danmark

Der findes 3 forskellige muligheder for betaling i 2016
Det er fast abonnement med 6 måneders binding, betaling pr. måned uden binding eller forbrugsafregnet med optankning.

SE ALLE PRISER HER

Vælger du abonnement med binding, betaler du en samme pris hver måned og får adgang til det mobile bredbånd til en vis grænse ( angives i GB).
Vælger du uden binding, er det samme vilkår, dog kan du lukke dit abonnement når du har lyst.
.
Dit forbrugsmønster bør naturligvis være med til at bestemme hvilken løsning du vælger.

Langt de fleste familier kan fint klare sig med 10 GB pr. måned, se herunder.

1GB rækker for de fleste tilo ca. 2 timers surf hver dag, i en hel måned.
5 GB dækker behov for også at sende billeder og filer sat se lidt youtube videoer og naturligvis surfe hver dag.
10 GB giver også mulighed for at streame lidt musik og se længere videoer i høj opløsning.
20 GB giver adgang til alt på nær download af alt for mange film og musiknumre – men en hel del i løbet af måneden.
100 GB – Frit slag, det eneste du lige skal være obs på, er forbruges sidst på måneden, hvis du virkelig downloader meget.

Langt de fleste, der bruger mobil bredbånd som ekstra forbindelse, henter under 3 GB pr. måned.

Stort set alle udbydere, lukker ned for hastigheden, hvis du alligevel kommer til at bruge for meget data – ganske få lader dig fortsætte og sender en regning for det ekstra data . Pas specielt på med den type udbydere i udlandet – det kan blive enormt dyrt.
Vær sikker på det virker

Hvis du er lidt i tvivl om den udbyder du finderm dækker godt på de geografiske steder du vil bruge det, så køb op til en periode, hvor du skal besøge stedrene og test det i praksis. Du har nemlig altid 14 dages returret på online køb – så bestil på internettet ugen før du skal afsted og afprøv udbyderens løsning i marken.