5G mobilt internet

Mobilnetværkets 5. generation også forkortet til 5G er på trapperne. Det er et netværk, der vil tilbyde forbrugerne uhørt hurtige hastigheder, ultrakorte responstider, forøget kapacitet og dermed helt nye muligheder rent teknologisk.

Fremtidige superhastigheder

Sammenlignet med de tidligere netværk, 2. til 4. generation, så er 5G en motorvej med mange spor. 2G vil i den sammenligning kunne betegnes som en lille ensrettet vej, 3G som en landevej og selvom 4G også kan betegnes som en motorvej, vil 5G motorvejen få mange flere spor med tiden end 4G og give mulighed for fremtidige hastigheder, vi endnu ikke tilnærmelsesvis har set mage til. 5Gs talrige spor betyder, at der kan sendes langt mere data på meget kort tid.

Hvor hurtigt bliver 5G?

Når man måler hastigheder i forbindelse med mobilnettet, måles det i megabit per sekund (Mbit/s). Måleenheden viser mængden af data, som modtages og sendes per sekund. Når vi snakker 3G netværket så ligger normalhastigheden fra 6 til 20 Mbit/s. 4G netværket har en normalhastighed fra 10 til 54 Mbit/s. Når vi taler 5G netværket forventes det at hastigheden vil være fra 1000 til 2000 Mbit/s, når forholdene er optimale. Det er dog ikke med det samme, at vi herhjemme kan regne med den superhøje hastighed. Først efter nogle år vil vi komme over 500 Mbit/s.

Kort responstid

Hvis man gamer online, ved man, hvor vigtig responstiden er. Den bestemmer om man taber eller vinder. Responstiden eller svartiden er den tid, der går fra man for eksempel trykker synes godt om på Facebook eller Instagram til det vises på skærmen. Samt den tid fra man som gamer angiver en handling og til den sker. Når 5G kommer på banen vil det give gode muligheder for at spille selv meget datatunge spil alle steder, hvor mobildækningen er god.

Stor kapacitet

Kapaciteten kommer an på båndbredden og siger noget om mængden af data, som kan sendes afsted samtidigt. Med både 2G og det lidt hurtigere 3G kan man ikke sende ret meget data afsted samtidigt, da der opstår en såkaldt flaskehals. Man kan forestille sig en tragt med en meget snæver åbning. Selvom man hælder en stor mængde væske i tragten, kommer der udelukkende nogle få dryp igennem ad gangen. Med 4G samt 5G er åbningen stor, og der kommer meget ud hurtigt. Det er også nødvendigt når samfundets dataforbrug er stigende fordi flere og flere streamer, gamer og surfer.

Er der tale om en 5G-revolution?

Det er endnu ikke til at sige, hvilken betydning det får for danskerne, at 5G bliver udrullet. Den almene forbruger i Danmark har allerede adgang til et ret velfungerende mobilnetværk, som gør det muligt at surfe frit på nettet, sende beskeder og ringe op. 5G varsler en ny men ukendt tid og, om der er tale om en decideret teknologisk revolution eller om det snarere er noget, der kan betegnes som en videreudvikling må fremtiden vise. Der er ingen tvivl om, at 5G vil gøre nye ting mulige på en række forskellige områder. Det er områder, hvor hastighed og stabilitet er det afgørende. Det kan for eksempel være indenfor sundhedsvæsnet, hvor operationer kan fjernstyres ved hjælp af mobilnettet. Dette ligger dog stadig et stykke ude i fremtiden. I den nære fremtid er det mere indenfor onlinespil, man får en stor fordel ved at kunne spille over mobilens netværk uden hakkende grafik.

Kan måske erstatte fibernet

Måske kan 5G endda gå hen og erstatte det traditionelle bredbåndskabel på grund af at transmissionshastighederne forøges kraftigt. For de danske forbrugere og for hele samfundet vil det måske blive billigere med en 5G antenne, der kan forsyne et areal på størrelse med en lille landsby end en nedgravning af fiberkabler ind til hver husstand.