Bredbånd

Hvordan virker bredbånd med ADSL?


ADSL er en forkortelse af en teknologi kaldet Asymmetric Digital subscriber Line.

Teknologien bygger på asymetrisk digital forsendelse og modtagelse af data over samme kabel, hvorved det muliggøres at sende 2 datastrømme på samme tid.

I Danmark var det den teknologi, der afløste ISDN og gjorde muligt at tale i telefon og surfe på internettet på samme tid – på samme linje vel at mærke.

Asymitrien i teknologien betyder bl.a at der sendes og modtages data med 2 forskellige hastigheder.
Slutbrugeren tilbydes typisk en meget høj download hastighed (den man henter data ned med) og en lavere upload hastighed (den der sendes med).
Det gør teknologien yderst velegent til privatbrug, da der ofte modtages langt mere data end der sendes (ved normalt brug)

ADSL kaldes i Danmark for bredbånd og det er den type forbindelse, der er dominerende i øjeblikket.
Grunden hertil skal findes i prisen. De eksisterende telefonkabler benyttes og derfor var skiftet til ADSL knap så dyr en fornøjelse for udbyderne, som det f.eks har været mht fibernet, hvor helt nye kabler skulle etablers (og bliver det stadig).

ADSL giver mulighed for op til 20 mbit/s download og 5 Mbit/s upload. (brugbart hos forbrugeren)

ADSL 2
I 2004 kom ADSL2, der gav mulighed for at udnytte teknologien endnu bedre og sende samt modtage hurtigere.
Efter adsl2 blev teknologien videreudviklet til adsl2+ og vdsl, som er i samme teknologiske familie, men med mulighed for endnu hurtigere forbindelser.

Se dagsaktuelle priser på ADSL internet her

ADSL Forkortelser – og udviklingen

ForkortelseTeknisk termÅrMax. hastighed
ADSLG.dtm19997 mbit
0,8 upload
ADSL2G.dmt.bis20028 mbit
1 mbit upload
ADSL2+ADSL 2+200324 mbit
1 mbit upload
VDSLVery-High-Data-Rate dsl200455 mbit
15 mbit upload
VDSL2 30MhzVery-High-Data-Rate dsl22005100 mbit begge veje

Praktiske oplysninger om ADSL bredbånd

ADSL er i praksis billigt og meget stabilt. Stort set alle kan få adgang til internet via ADSL, dog er det ikke alle, der kan få høje hastigheder.
Den hastighed du kan opnå i husstanden afhænger bl.a. af hvor langt der er fra husstanden til nærmeste telecentral.

Det er derfor ikke alle der kan få 50 mbit i download – oplever du mindre hastighed end du betaler for, har du krav på at få nedsat betalingen til en tilsvarende løsning med den hastighed du kan opnå.
Du kan selv måle din hastighed og i øvrigt læse om hvordan man gør her.

Ønsker du, at der skal være flere online fra din husstand på samme tid, skal du sørge for at købe en ADSL router, eller få dn med i prisen på internet abonnementet hos udbyderen. En router er ikke dyr og kan erhverves i ale større elektronikvarehuse for omkring kr. 300,00.
Routeren omdanner internetsignalet til radiobølger, som sendes ud i hele husstanden, således at alle kan koble op helt trådløst. Udover Pcére, kan mobiltelefoner, rintere og ekstra harddiske også kobles trådløst op til routeren.

I topmenuen kan du klikke dig over til vores side om priser på ADSL, men også til vores side der sammenligner serviceniveau på ADSL udbyderne i DK.