Ordbog – Mobil bredbånd

3G Dongle

En 3G dongle er et Engelsk ord, som på dansk betyder usb modem.Det er et lille modem, som sættes i en ledig usb port på en bærebar eller almindelig stationær PC. Modemet indeholder et simkort, som det bruger til, at “ringe op” til den internetudbyder som du køber adgang hos ( mobilt bredbånd abonnement)Du skal altså have en 3G dongle, for at kunne benytte dit mobil bredbånd abonnement.
(I ganske få bærebare computere, er der indbygget et usb modem, her skal simkortet sættes fast – typisk på bagsiden under en klap, se videoen i bunden af denne side)
Mange kalder også en 3G dongle for:
Internet stick
Internet dongle
Mobil stick
Usb stik
Usb 3g dongle
Usb modem

Du kan læse alt om hvordan et USB modem fungerer i praksis, hvor du køber det og hvad du skal være særligt opmærksom på her.

3GPP

3GPP = Third generation partnership project

ITU pågebyndte processen med at deffinere et fælles internationalt telekommunikations system – dengang kaldet IMT – 2000.
I Europa var det ETSI, der var ansvarlig for deffineringen af standarder og systemer. For at skabe en fælles world wide platform for udviklingen, dannedes i 1998 3GPP.

I dag er 3GPP ansvarlige for deffinitionen af de tekniske specifiationer, som bruges fælles og muliggør benyttelse af mobile enheder i alle de lande som er tilknyttet en af de standarder, der hører under 3GPP.
I øjeblikket varetager 3GPP 5 forskellige UMTS standarder, der gør det muligt for hardware og software udviklere, at udvikle udfra de samme standarder til mange lande.

3GPP er altså en organisation, sat i verden, for at få deffineret fælles tekniske standarder indenfor tele og data kommunikation vhja radiobølger.

Du kan læse meget mere om 3GPP og UMTS på UMTSworld
Deffinerede tekniske standarder

Gennem rene har 3GPP deffineret mange af de teknologier, der er blevet benyttes til mobiltale og mobil data, samt d bagvedværende cores og netværk.
Det har været en enorm fordel, at der world wide er arbejdet ud fra fælles tekniske standarder for både metoder og produkter.

ADSL bredbånd

En teknologi der benyttes til at sende og modtage bredbånd via de gamle telefonkabler i jorden. Den mest udbredte form for bredbånd i Danmark pga lav pris og stabilitet. Læs mere om ADSL internet her.

Dækningskort

Når man taler om dækningskort i forbindelse med mobil bredbånd, menes der et kort over en bestemt udbyders netværk af master rundt i Danmark og hvor godt denne udbyder dermed dækker landet med mobilt bredband.Der finde 4 netværk af master i Danmark som er ejet af de 4 største mobilselskaber. Det er TDC Telenor Telia og 3 På et dækningskort kan du se den teoretiske dækning, dvs den dækning mobilselskabet har kalkuleret at hver maste dækker. I praksis kan dækningen dog opfattes anderledes, da skov, store betonbygninger, bakker og dale, kan skærme for signalet og dermed give lavere oplevet dækning.

Læs mere om dækning af mobilt bredbånd her

ForbrugsgrÆnse / GB

Dækker over en forud fastsat grænse på hvor meget man på bruge det mobile bredbånd. Grænsen er fastsat i Gigabyte (f.eks 10 GB) og betyder, at du må hente og sende det antal gigabyte data indenfor 1 måned. Med dit mobile bredbånd følger et program der viser, hvor meget data du hele tiden bruger.

Du bruger data hele tiden, når du er online på et mobilt bredbånd. Når du surfer nedhentes de billeder du ser på og når du sender f.eks en mail, fylder den også lidt data som du så sender.1 GB er meget lidt og kan kun bruges til at surfe lidt i løbet af en måned. 10 GB kan de fleste klare sig med til at surfe, tjekke mails, tjekke netbank og hente lidt billeder og musik. 20 GB er meget og du vil sjældent overskride denne grænse. Hvis du henter store filer som film, kan du dog opleve at runde grænsen sidst på måneden.

GPS

Et netværk af satellitter opbygget af det amerikanske militær, der i dag er tilgængeligt over hele verden og kan benyttes til at finde en enheds position på jorden.
Anvendes i dag til biler og andre mobile enheder – læs mere om GPS 

HSPA+

HSPA+ ern e protokol Standart, der benyttes til at sende data. Stanrdarden hører ind under UMTS og benyttes i alle de lande, der benytter UMTS.

I Danmark benttes protokollen som noget forholdsvist nyt og det er den, der benyttes til de høje hastigheder på 3G nettet.3 TDC benytter protokollen, som teoretisk kan yde 168 mbit i download og 22 mbit i upload af data.
Dog vil det kræve brug af flere antenner, der modtager simultant eller ved at få flere celler til at fungere som en.
HSPA er en forkortelse af: High speed packet acces.

ITU har annerkendt hspa+ som en teknologi, der bør inkluderes i 4G standarden, sammen med 3G Lte og wimax . Betydningen vil blive, at markedsføringen som ægte 4G teknologi, også kan inkluderer f.eks 3 og TDCs 32 mbit 3G net, hvilket hidtil ikke har været tilfældet.I Danmark vil det derfor få meget stor betydning for markendsføringen af 4G, hvis det endeligt vedtages at HSPA+ kan kaldes ægte 4G.

MBIT/S Hastighed

Hastigheden angives i mbit/s og dækker over hvor hurtigt du kan hente og sende filer f.eks billeder, film, mails og hjemmesider frem under surfning. Des højere mbit/s det mere flydende oplevelse og mindre ventetid ved hentning og afsendelse af data.

10 Mbit giver en god oplevelse og alt derover er næsten ikke til at mærke, når der surfes.

Mobilt bredbånd driver

Du har et usb modem og mangler en driver ? Så er du kommet til det rigtige sted.

I Danmark benyttes primært usb modems fra producenten HUAWEI, herunder en liste over de modeller de forskellige mobill bredbåndudbydere benytter, samt link til nyeste drivere. Der er observeret problemer med visse modeller og brug sammen med Windows 7 64 bit udgaven, typisk vil en driveropdatering klare problemerne.

Du finder oversigten over drivere på vores side om USB modem her

UMTS

UMTS er et universalt begreb, (Universal mobil Telecommunications system) dækker over 3 generations radio teknologier, der byger på 3GPP standarden.UMTS benyttes i Danmark, som benævnelse for de teknologier, der samlet benævnes 3G. Dvs både (2G) 3G og 3G turbo hører under utms.UMTS inkluderer den oprindelige Wcdma metode, men benyttelse af parrede og uparrede 5 MHZ kanaler omkring 2 Ghz frekvensbåndet. I Danmark typisk 1800-1900 Mhz. Under umts findes forskellig protokol standarder f.eks Hsdpa, der benyttes i bl.a DK til mobilt bredbånd, hvor max download er 7,2 mbit. En udvidet protokol ved navn HSPA+ giver muligheder for højere download, hvilket var den der i 2011 muliggjorde download hastighedeforøgelsen på op til 32 mbit hos visse 3G udbyderne i Danmark
På Dansk

UMTS er forenklet et fælles vedtaget system, med deffinerede protokoller, som beskrives af 3GPP. Fordelen ved de fælles vedtaget protokoller, er at det muliggør benyttelse af teknologierne over landegrænser = Du kan benytte din mobil i andre lande, fordi de benytter samme system og protekoller.

Den nye 3G Lte protokol – i DK kaldet 4G, hører også under UMTS og er en vidreudvikling af HSPA+

USB Modem

Her finder du en forklaring på hvad et usb modem er for noget og hvordan du bruger det til at komme på internettet med.
Klik her og læs meget mere om USB-modem

Kunne du bruge guiden ? Hjællp andre med at finde den – del os på Google eller Facebook her.